konzert-in-freiburg-2017

Uvodna reč

Poštovane dame i gospodo dobrodošli na večerašnji koncert.

Pre samog koncerta osvrnućemo se kratko na sasvim neobičnu temu- a to su Romi. Pošto se 8. aprila u svetu obeležava dan Roma čast mi je da u narednih nekoliko minuta pripovedanja ispoštujem ovaj narod. Svakako reč Rom na romskom znači čovek, a reč Cigan koji su im drugi narodi nadenuli znači prljav, gubav, ružan… Romi zapravo potiču iz Indije. Usled mnogobrojnih ratova i nemira oni u 11. veku napuštaju postojbinu i kreću da lutaju po celom svetu. Tako da Roma danas ima gotovo u svakoj zemlji.

Romi kao narod važe za veoma tradicionalan , zatvoren , religiozan, mističan i emotivan narod. Usled više-vekovnog lutanja Romi su uspeli kroz muziku i igru koliko toliko da očuvaju svoj jezik i pismo. Prevashodno su se Romi bavili i bave se muzikom, ručnim zanatima i trgovinom. Oni nemaju svoju zemlju, već kako kažu: `… ne treba nama zemlja, mi smo nebeski narod… `.

Činjenica je da su društvu u daljoj ali i bližoj istoriji, Romi bili kolateralna šteta. Pored toga, diskriminacija i mnogobrojni negativni stereotipi o ovom narodu doveli su do zasedanja prvog kongresa Roma koji se održao 8. aprila 1971. god. u Londonu sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj i da se pruži podrška istima, kroz državne institucije. Tog dana ustanovljena je i romska himna `Đelem ,Đelem`, kao i romska zastava sa plavo-zelenom pozadinom i u sredini crvenim točkom (simboli za nebo, zemlju i lutanje).

U današnje vreme, u zavisnosti od države do države, učinjen je napredak na polju obrazovanja i zapošljavanja Roma u društveni sistem, kao i donekle na suzbijanju diskriminacije Roma. Naravno ovo je jedan dug i mukotrpan proces, ali zato jedini ispravan i plodonosan – za nadom u bolju budućnost.

Za kraj ovog uvoda čućemo nekoliko strofa romske himne `Đelem ,Đelem`. I posle toga počinjemo sa oficijelnim programom.

Autor teksta: Aleksandar Aleksandrović

 

Lekcija

Naročito se radujemo što vas vidimo u ovolkom broju. Ideja za realizacijom ovog koncerta je ta, da se prijatelji muzičari okupe opet ponovo, i muziciraju, a da atmosferu koju imaju među sobom prenesu i vama, cenjena publiko.

Ovde se konretno radi o mladim muzičarima koji studiraju na visokoj muzičkoj školi u Frajburgu, ili su tek sveže završili studije. Ali tu nije kraj. Ovi mladi umetnici su tokom svojih studija i živeli zajedno u jednoj zgradi na samo nekoliko koraka odavde. Tokom poslednje 3-4 godine – delili svakodnevnicu, i kada je dobro i kada je loše, i svaki put kada je pomoć zatrebala tu su bili svi za jednog i jedan za sve. Srećni su što mogu da se drugima pohvale ovako retkim prijateljstvom i istovremeno žele da pošalju poruku i drugima o značenju pravog prijateljstva. Sad kada je većina umetnika svoje studije završilo i kreću iz male zajednice individualno kroz život dalje, ostaje im u lepom sećanju ono što su zajednički prošli. Da ovo nije samo puka patetika i prazne reči dokazuje i to, da na inicijatorevu ideju svi članovi ovog malog društva podržali su jednoglasno učešće na ovom koncertu. Konačno, draga publiko, umetnici žele da pozdrave i zahvale na učešću dvema eksternim gošćama koncerta , a to su: Frau Mirjam Sabine Makówka i Frau Angela Spohr.

A vama uvažena publiko želimo jedno opušteno i prijatno koncertno veče, da eventualno prepoznate ono što je bila tema ovog govora, i da posle koncerta kućama odete bogatiji.

Vaš umetničko-organizacioni tim.

Glavni organizator i autor teksta: Aleksandar Aleksandrović

Zaboravi da tvoja soba
zidove ima
stavi njen prostor
na tvoje srce

Vazduh ima
mirisnu melodiju
pevaj je

Dolazi jedan prijatelj,
Ti si duplo tu
On odlazi
ali ostaje tu

Roza Auslender (1901.-1988.)